Historien om smarttelefoner

Smarttelefonen har blitt en stor del av hverdagen til de fleste av oss. Vi bruker telefonen vår til både kommunikasjon, underholdning, navigering og til å oppdatere oss på hva som skjer ellers i verden. For mange av oss er den nesten som en ekstra kroppsdel vi ikke kan leve uten. Hadde vi vist frem en smarttelefon til noen som levde bare noen få generasjoner tilbake hadde de antageligvis trodd det var magi. Men smarttelefonen har ikke alltid vært sånn vi kjenner den i dag, som alt annet elektronisk har den også gått gjennom flere ulike faser med stadige forbedringer. Alt ved telefonen din – både design, funksjoner, apper og menyer – er bygget på eldre versjoner og simplere ideer som kom før den. Teknologien utvikler seg stadig raskere og raskere, og ingen vet hvordan telefonene ser ut om 10 år. Men du vil kanskje bli overrasket over hvor lite moderne smarttelefonen teknisk sett er.

De første, enkle utgavene

Allerede i 1992 ble det produsert en prototype av den første telefonen som fikk Barn med smarttelefonernavnet smarttelefon. To år senere kom telefonen kjent som Simon Personal Communicator på markedet. Dette var en trådløs telefon med en base for lading og skjerm med touch. Man kunne selvfølgelig ringe med telefonen, men det var også mulig å både sende og motta epost og faks. Den kom også utrustet med både notatblokk, kalkulator, vekkeklokke, og til og med kart og nyheter. Men dessverre ingen Candy Crush. Man måtte allikevel vente til år 2000 før den første telefonen som ble markedsført som smarttelefon fra starten kom. Den het Ericsson R380, og var også den første som lot brukeren surfe på nettet. Ingen av disse ble like populære som dagens smarttelefoner, og det er ganske naturlig at mange eldre ikke alltid henger med. Men vi ser allikevel eksempler på at eldre bruker teknologi som dette til å sosialisere eller ta seg av daglige gjøremål, selv uten å ha vokst opp med noe man kan sammenligne med smarttelefoner.

Telefonen vi kjenner i dag

I 2007 ga Apple ut sin første iPhone, og smarttelefoner ble aldri det samme igjen. Før dette hadde de fleste telefoner et vanlig tastatur som satt på den fysiske telefonen. Men nå fylte skjermen hele forsiden av telefonen, og vi kunne bruke menyene både raskere, smartere og mer praktisk. Det tok et år før man kunne laste ned apper til iPhone, og det gikk ikke helt knirkefritt i starten, men revolusjonen var igang. Mange andre merker fulgte etter, og mens noen ble utkonkurrert og forsvant fra markedet var det andre som klarte å fornye seg nok til å overleve. Takket være alle disse nytenkende selskapene har vi kommet dit vi er i dag. Nå kan du strekke ut beina i en sovesofa eller lenestol, ta telefonen din opp av lommen, og ved hjelp av et par fingertrykk få tilgang på all menneskelig kunnskap gjennom Wikipedia eller slå en bestemor i Japan i Scrabble.