Fremtiden for ulike tilbud med fri data

En av de store trendene innenfor telekom akkurat nå er fri data. Det finnes flere ulike definisjoner av dette begrepet, og det er ikke så enkelt som at du kan bruke data på mobilen akkurat som du vil. For noen år siden ble tale og SMS inkludert i de aller fleste abonnementer. Forbrukere opplever det som et «ekte» tilbud om fri bruk, da det ikke er noen som bruker telefonen til å for eksempel ringe og ha samtaler døgnet rundt. Med mobildata er det annerledes, det er jo faktisk mulig å for eksempel laste ned filmer døgnet rundt.

Denne type bruk er dog ikke inkludert i det som ulike leverandører i dag kaller for «fri data». For eksempel fikk tilbudet fra et norsk mobilselskap kritikk fra Nkom for å ha slike begrensninger. Utviklingen går nå svært raskt, men de selskaper som tilbyr løsninger med fri bruk har per i dag begrensninger enten i hastighet, total mengde data eller i hvilket nett du kan bruke den ubegrensede datamengden.

Hvorfor bruker vi så mye data?

Med ulike strømmetjenester har databruken vår økt eksponentielt. Å lese nettaviser eller sende e-post fra telefonen vil aldri bruke opp datapakken din. Det er hovedsakelig video, musikk, spill og nedlastinger som kan gjøre at dataen forsvinner raskere enn før.

Det er i tillegg vanlig å koble andre enheter til mobilen, for eksempel ved å koble en laptop til mobilen for å bruke mobilen til å koble til Internett. Hvis du trenger utstyr til mobiltelefonen din kan det være lurt å sjekke på nett. Butikker som for eksempel https://www.teknikkdeler.no/ kan være mye billigere enn de store kjedenes fysiske butikker.

Hva driver utviklingen mot fri eller ubegrenset data?

Konkurransen i mobilmarkedet er tøff, men det er selvfølgelig ingen mobilselskaper som egentlig vil at ubegrenset data skal være et rimelig tilbud. For de aller fleste mobiloperatørene har salg av datapakker og abonnementer med stadig mer data gitt svært gode inntekter.

Trendene internasjonalt er dog at flere operatører tilbyr en form for fri eller ubegrenset data. Det er noe forbrukerne vil ha, og kanskje et av de få områdene det er mulig for mobilselskaper å differensiere seg på. Fremover vil det bli vanligere med såkalte eSIM, som vil gjøre det enklere å bytte operatør. Det har allerede kommet flere løsninger med et eSIM der SIM-kortet er innebygd i enheten. Når dette rulles ut også som hoved-SIM vil det være mulig å bytte operatør med et tastetrykk.

Det skal bli spennende å se hva som skjer videre med ubegrenset data i mobilabonnementer. Når denne døren er åpnet finnes det egentlig ingen vei tilbake, og vi vil sannsynligvis se mange flere gode tilbud i tiden som kommer.